Adana Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Avukatı

Köroğlu & Kemaneci Hukuk ve Danışmanlık, Adana Anayasa Hukuku, Adana Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru avukatı olarak, günlük hayatta genel olarak devletin ya da kamu gücünün kişilerle olan ilişkilerinde hukuka uygun olmayan, hak ihlali yapan işlemlerine ilişkin olarak avukatlık hizmeti sunmaktadır.

Adana Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Avukatı

Yayınlama:

İçindekiler

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru, Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur. Hak ihlali yapıldığı iddia edilen hakkın sadece Anayasa'da güvence altına alınmış olması yeterli olmayıp Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de güvence altına alınmış olmalıdır.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruyu Kimler Yapabilir?

6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 46. Maddesi'ne göre:

(1) Bireysel başvuru ancak ihlale yol açtığı ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal nedeniyle güncel ve kişisel bir hakkı doğrudan etkilenenler tarafından yapılabilir.

(2) Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamaz. Özel hukuk tüzel kişileri sadece tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabilir.

(3) Yalnızca Türk vatandaşlarına tanınan haklarla ilgili olarak yabancılar bireysel başvuru yapamaz.

Bireysel başvuru bizzat başvurucu, kanuni temsilcisi ya da avukatı tarafından yapılabilir. Avukat veya kanuni temsilci aracılığıyla yapılan başvurularda başvurucuyu temsile yetkili olunduğuna dair mevzuata uygun belgenin başvuru formuna eklenmesi zorunludur.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Olağan Yargı Yollarının Tüketilmesi Şarttır

Haklarının ihlal edildiğini düşünen kişiler idari ve yargısal başvuru yollarının tamamını bireysel başvuru yapılmadan önce tüketmiş olmalıdır. İdari ve Yargısal başvuru yollarının tüketilmesi şartı olağan kanun yollarının tüketilmesi anlamına gelmektedir. Kesin olarak verilen yerel mahkeme kararlarının tefhimi ya da tebliği tarihinden itibaren olağan kanun yolları tüketilmiş sayılır.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Süresi Ne Kadardır?

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi 30 gündür. Bu sürenin başlangıcı yargısal yolların tükendiğinin öğrenildiği tarihtir. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi çok önemli olup kesin olarak verilen mahkeme kararının tebliği ile değil öğrenilmesi ile başlanmaktadır. Özellikle de Ceza Davalarında Yargıtay ONAMA kararlarını taraflara tebliğ etmediği için çoğu kez Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi kaçmaktadır. Kesin olarak verilen mahkeme kararının ister avukat ister temsil edilen olsun UYAP'ta açılması ile birlikte 30 günlük süre işlemeye başlamaktadır (Anayasa Mahkemesi 08.03.2023 tarihli 2019/13338 B.No'lu Ümran Özkan kararı). Bununla birlikte Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda adli tatilde de süreler işlemektedir.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?

Bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Formu usulüne uygun biçimde doldurularak resmi dilde yapılır. Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Formu açıldığında ilgili yerler eksiksiz olarak sırasıyla doldurulmalıdır. Başvuru formunda doldurulacak boşluklar ile ilgili yönlendirmeler ve uyarılar formda bulunmaktadır.

Kamu gücünün ihlale neden olduğu iddia edilen işlem, eylem ya da ihmaline dair olayların özeti ve başvuru yollarının tüketilmesi aşamalarının tarih belirtilerek sırasına göre yazılması zorunludur.

Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü 59/2-ç, f

İhlal edildiği iddia edilen hakların ve bunlara ilişkin açıklamaların ilgili kısımlara her bir hak yönünden ayrı ayrı yazılarak bireysel başvuru kapsamındaki güncel ve kişisel haklardan hangisinin/hangilerinin hangi nedenle ihlal edildiği ve buna ilişkin gerekçeler ile deliller özlü bir şekilde açıklanmalıdır.

Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü 59/2-d, e

Anayasa Mahkemesi, başvurucunun belirttiği anayasa maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi maddesiyle bağlı olmayıp Anayasanın hangi maddesinin veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin hangi maddesinin ihlal edildiğini resen tespit edebilmektedir. Bunun için de ihlale konu olayların ve sonucunda yaşanan mağduriyetlerin iyi açıklanması gerekmektedir.

Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Formunun Sonuç kısmında ihlal sonucunda oluşan zararın tazmini için yeniden yargılama veya uğranılan maddi ve manevi zararın miktar da belirtilerek tazmin edilmesi talep edilmelidir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvurular, Anayasa Mahkemesi doğrudan müracaatla ya da mahkeme ön büroları (başvuruya konu mahkemenin türüne göre ön büro belirlenmelidir. Ör: Ağır Ceza Mahkemesinin Kararına karşı herhangi Ceza Mahkemesi Ön Bürosundan yapılabilir.) veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir. Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler de Cezaevi İdaresi ile doldurmuş oldukları Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Formunu gönderebilirler.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Masraf Ne Kadardır?

Bireysel başvurular harca tabi olup 2024 yılı için bireysel başvuru harcı ₺3518,70'dir. Başvuru formuna harcın ödendiğine dair belgenin eklenmesi de zorunludur. Başvuru avukat aracılığıyla yapılıyorsa vekaletname harcı ve baro pulu yapıştırılmış vekaletname de gönderilmelidir.

Eğer bir hukuki uyuşmazlığın çözümü ve yargılama sürecinde temel hak ve hürriyetinizin ihlal edildiğini ve bu hak ihlalinin de bir çözüme kavuşturulmadığı ya da eksik veya hatalı olduğu düşüncesindeyseniz siz de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yoluna giderek hak ihlalinin tespiti ile uğranılan zararın giderilmesini talep edebilirsiniz. Bu çerçevede; Adana Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Avukatı, Köroğlu & Kemaneci Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak müvekkillerimize avukatlık hizmeti sunmaktan onur duyarız.

Sıkça Sorular Sorular

AYM bireysel başvuru, herkesin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.

AYM bireysel başvuru, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ve Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nde (İçtüzük) belirtilen şartlara uygun biçimde ve bireysel başvuru formu kullanılarak resmi dilde yapılır.

6/11/2018 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan İçtüzük değişikliğiyle bireysel başvuru formu yenilenmiştir. Başvuru formunun örneği, İçtüzük ekinde (EK-1) bulunmaktadır. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde yer almaktadır.

Başvuru formuna aşağıdaki belgelerin ya da onaylı örneklerinin eklenmesi zorunludur:

  1. Kanuni temsilci veya avukat vasıtasıyla takip edilen başvurularda başvurucuyu temsile yetkili olduğuna dair mevzuata uygun belge.
  2. Harcın ödendiğine dair belge.
  3. Başvuru bizzat yapılmış ise başvurucunun kimliğini tespite yarar resmi belgenin onaylı örneği.
  4. Tüzel kişi adına kanuni temsilcinin başvurması halinde, başvuru tarihi itibarıyla temsile yetkili olunduğunu gösteren resmi belgenin onaylı örneği.
  5. Nihai karar ya da işlemi öğrenme tarihini gösteren belge.
  6. Başvuruda ileri sürülen hak ihlali iddialarını temellendirecek belgelerin onaylı örnekleri.
  7. Tazminat talebi varsa uğranılan zarar ve buna ilişkin belgeler.
  8. Olağan ve olağanüstü kanun yolu başvuru dilekçelerinin onaylı örnekleri.
  9. Başvuru süresinde yapılamamışsa varsa mazereti ispatlayan belgeler.
  10. Adli yardım talebi varsa başvurucunun yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeler ile mevzuatta adli yardım talebinde bulunabilmek için öngörülen diğer belgeler.

Başvurucu, İçtüzük'ün 59. maddesinin (3) numaralı fıkrasındaki belgeleri herhangi bir nedenle sunamaması halinde bunun gerekçelerini belirterek varsa buna ilişkin bilgi ve belgeleri başvuru formuna ekler. Mahkeme, mazereti kabul etmesi halinde ve gerekli gördüğü takdirde bu bilgi ve belgeleri resen toplar.

İçtüzük’ün 59. maddesinde başvuru formuna eklenmesi zorunlu olarak gösterilen belgelerin mevzuat gereği suret çıkarma yetkisi bulunan kişi veya makamlarca onaylı örnekleri de başvuru formuna eklenebilir.

Başvuru evrakında herhangi bir eksiklik bulunması halinde eksikliğin giderilmesi için başvurucu veya varsa vekiline on beş günü geçmemek üzere bir süre verilir ve geçerli bir mazereti olmaksızın bu sürede eksikliğin tamamlanmaması durumunda başvurunun reddine karar verileceği bildirilir. Tespit edilen eksikliklerin verilen kesin sürelerde tamamlanmadığı hallerde başvurunun reddine karar verilir ve bu karar başvurucuya tebliğ edilir. Bu karara karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde Komisyona itiraz edilebilir. Bu konuda Komisyonların verdiği kararlar kesindir.