Adana İş Hukuku Avukatı

Adana İş hukuku avukatı çalışma hayatının karmaşık ve dinamik dünyasında hem işverenlerin hem de işçilerin haklarını korumakla görevlidir. Bu alan, iş sözleşmelerinden işten çıkarmalara, ücret anlaşmazlıklarından çalışma koşullarının iyileştirilmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Köroğlu & Kemaneci Hukuk ve Danışmanlık bünyesinde Adana işçi davası avukatı, işveren ile işçiler arasındaki olası uyuşmazlıklara, işçilerin hak ettiği alacaklarının tahsili süreçlerinde ve alternatif çözüm yolu başvurusu olan arabuluculuk süreçlerine ilişkin hizmet sunmaktadır.

Adana İş Hukuku Avukatı

Yayınlama:

İçindekiler

İş Hukuku, işçi ve işveren arasındaki hak ve sözleşmeleri belirleyen, işçi ile işveren arasında oluşabilecek anlaşmazlıklara hukuki yollarla çözümler arayan ve gerekli durumlarda tazminat davaları ile kişilerin zarar ve mağduriyetlerini tazmin eden bir hukuk alanıdır.

İş Hukuku kapsamındaki hak ve sorumluluklar, 4857 Sayılı İş Hukuku Kanununca belirlenmiştir.

İş Hukuku mevzuatı bilgisine hakim ve bu alanda uzmanlaşmış olan Adana İş Hukuku Avukatı ve Adana İşçi Davası Avukatı Av. Osman Ali Kemaneci, Adana'da İş Hukuku davalarına bakmakta ve İş Hukuku konusunda danışmanlık vermektedir.

İş Hukuku'nun Tanımı Nedir? Adana İş Hukuku Avukatı Bilgilendiriyor.

İş Hukuku, 4857 Sayılı İş Hukuku Kanunu kapsamında işveren ile iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan çalışanların çalışma şartları ile hak ve sorumluluklarını belirleyen hukuk alanıdır.

Madde 1- Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.

İş Hukuku, kanun kapsamında çalışan kişilerin sözleşme ile çalıştırılıyor olmasına ehemmiyet göstermektedir. Çünkü iş sözleşmesi hem işverenin işçinin haklarını ihlal etmesini, hem de işçinin işverene karşı yükümlülüklerini resmi bir belge haline getirir. Olası bir anlaşmazlık durumunda iş sözleşmesi tarafların kanun kapsamında istemlerde bulunabilmesini sağlar.

Madde 5- İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.

Kişi işten ayrılacağı zaman veya işveren çalışanı işten çıkaracağı zaman tarafların belirli hakları mevcuttur. Taraflar işten çıkmadan belli bir süre önce haber vermelidir. İşverenin çalışanı geçersiz bir sebeple işten çıkarmasının bazı yaptırımları bulunmaktadır.

Öte yandan deneme süresi içerisinde bu şartlar geçerli değildir. İşçi veya işveren deneme süresi içerisinde sözleşmeyi feshedebilir.

Madde 15- Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.

Madde 17- Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir

İş Hukuku, işçinin herhangi bir sebeple ayrımcılığa uğramasını da yasaklamıştır. İşyerinde din, dil, ırk, siyasal görüş, mezhep, cinsiyet, renk ayrımı yapılmaksızın bütün çalışanlar eşit haklara sahiptir.

Bu bağlamda İş Hukuku, ticari hayatın olmazsa olmaz bir parçasıdır. İş Hukuku işçinin emeğinin sömürülmemesi ve hakkını alabilmesi için işçiye güvence sağlayan bir hukuk alanıdır.

İşçinin Haklı Fesih Halleri Nelerdir?

  • Ücretinin SGK'ya eksik bildirilmesi sebebiyle, işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
  • Fazla mesaisi ödenmemesi sebebiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
  • Zorunlu askerlik nedeniyle işinden ayrılan çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanır.
  • Emeklilik için gerekli süreyi ve prim ödeme gün sayısını dolduran çalışanlar, kendi isteği ile işten ayrılırsalar dahi kıdem tazminatı alabileceklerdir.
  • Evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle işinden ayrılan kadınlar, kıdem tazminatına hak kazanır.
  • Çalışanın ölümü üzerine sözleşmenin sona ermesi halinde, vefat eden işçinin kıdem tazminatı hakkı vardır.
  • İşyerinde cinsel tacize uğrayan işçinin durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa, bunun üzerine iş sözleşmesini fesheden işçi kıdem tazminatına hak kazanır.

Yukarıda sayılan maddelere ek olarak somut olay bazında değerlendirme sonucunda ortaya çıkacak birçok nedenle haklı fesih sebebiniz olabilir. Bu konularda profesyonel bir yardım almaktan kaçınmayın. Danışmanlık aldığınız kişinin İş Hukuku uzmanını olmasına dikkat ediniz!

İş Hukuku'nun Özellikleri Nelerdir?

İş Hukuku'nun özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

İş Hukuku emekçinin, emeğinin karşılığını alabilmesi ve insani koşullarda çalıştırılması ilkesi üzerinde durmaktadır. İş Kanunu her ne kadar işçi ile işverenin haklarını korumak üzere olsa da işçinin hakkının yenmemesine daha çok ehemmiyet gösterilmektedir.

İş Hukukuna göre işçi alacağı maaşının günü 20 günden fazla aksatıldığında maaşına faiz uygulanmalıdır. Bu durum işçiye iş sözleşmesini haklı olarak feshetme yetkisi vermektedir.

Madde 34- Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

İşçi İş Hukukuna göre, resmi tatil günlerinde çalışmakla yükümlü değildir. İşçi, rızası olmadan tatil günlerinde çalıştırılamaz. Eğer karşılıklı anlaşıldıysa ve resmi tatilde çalıştırılacaksa çift yevmiye ödenmelidir.

Madde 44- Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.

Madde 47- Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

İş Hukuku Türleri Nelerdir?

İş hukuku, işyerinde çalıştırılan kişi sayısına bağlı olarak iki başlıkta incelenir. İşçi sayısının çok ya da az oluşuna göre uygulamada bazı farklılıklar olacaktır. Bunlar Bireysel iş hukuku ve Toplu iş hukukudur.

Bireysel İş Hukuku

Bireysel İş Hukuku şunları kapsamaktadır:

  • Fazla mesai ücretlerinin ödenmesi
  • İş sözleşmesi
  • Eşit davranma ilkesi
  • İşçi alacakları
  • İş güvenliği
  • İş sözleşmesinin feshinde geçersiz sebep olması halinde tazminat davası
  • İşe girişte sigorta yapılması zorunluluğu
  • Yasal çalıştırılma saatleri
  • İşverenin ihmalinden kaynaklı iş kazasına bağlı tazminat davası,
  • Resmi tatil günleri ve haftalık izinler

Toplu İş Hukuku

Toplu İş Hukuku çok fazla işçi çalıştırmakta olan büyük firmalar, fabrikalar, şirketler ve kurumları kapsamaktadır. Büyük şirketlerde ve fabrikalarda küçük işletmelerden farklı olarak sendikalaşma görülmektedir. İşçiler bir sendikaya üyedir ve temsilcilerini belirlerler.

Belirledikleri temsilci işçilerin uğradığı olası bir hukuksuzluk durumunda sendikayla iletişime geçer. İşçilerin grev yapma hakkı vardır.

Burada da bireysel iş hukukundaki gibi; fazla mesai ücretleri, iş kazaları, sigorta zorunluluğu, iş güvenliği, işçi alacakları, eşitlik ilkesi gibi konular söz konusudur.

İşçilik Alacakları Dava Süreci

İş Hukukuna göre işçi alacakları belirlenen sebepler dışında ve belirlenen sebepler ortaya çıktığı durumlarda belirlenen oranlar üstünde kesilemez. İşçi alacağını herhangi bir sebeple tahsil edemezse işverene dava açma hakkına sahiptir. Burada alacaktan kasıt; kıdem tazminatı alacağı, ihbar tazminatı alacağı, hafta tatil ücreti alacağı, fazla mesai ücreti alacağı, yıllık izin ücreti alacağı, milli bayram tatili ücreti alacağı, dini bayram ücreti alacağı, prim alacağı ve diğer işçilik alacaklarıdır.

Madde 38- İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.

Alacaklarının tahsilini bir sebeple gerçekleştiremeyen çalışan Adana işçi işveren avukatı ile görüşerek İş Mahkemesine dava dilekçesi ile birlikte dava başvurusu gerçekleştirerek adli süreci başlatabilir. Dava dilekçesinin usule uygun hazırlanmasının bu aşamada davanın esasında önemi çok büyüktür.

Dilekçe Aşaması
Dilekçelerin Karşılıklı Verilmesi Aşaması: Dilekçelerin usul ve mevzuata uygun bir şekilde düzenlenmesi ve davanın tarafları arasında karşılıklı tebliğ ve tebellüğ edildiği aşamadır.
Ön İnceleme Aşaması
Hakim bu aşamada hazırlık işlemlerini yapar, tarafların dilekçelerini ve eklerini inceler uyuşmazlık konularını tam olarak belirler. Dava şartları ve ilk itirazlar incelenir. Dava şartları ve ilk itirazların karara bağlanması için, tarafların dilekçelerindeki açıklamalar yeterli ise, hakim dosya üzerinden karar verebilir. İşçilik alacakları davalarında genellikle bu aşamada usulen bir hata bulunmuyorsa karar çıkmamaktadır.
Tahkikat Aşaması
Tahkikat ön inceleme tutanağı ile yürür. İddia ve savunmalar ile bunlara ilişkin delillerin değerlendirildiği ve genelde yargılamanın en uzun sürdüğü aşamadır. Tahkikat, bunun için belirli olan duruşmada yapılır. Bu aşamada tanıklar dinlenir, dosyadaki alacakların hesaplanması için dosya bilirkişiye gönderilir.
Hüküm
Hüküm, davayı esastan çözümleyen, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sona erdiren nihai karardır. Fakat mahkemelerin verdiği her karar hüküm değildir. Verilen karara tarafların itiraz edip etmemesine göre üst mahkeme süreci başlamaktadır.

İş Hukuku ile ilgili olarak İş Kanunu hakkında detaylı inceleme yapmak amacıyla bilgilere, İŞ KANUNU bağlantısından ulaşabileceğiniz gibi olası sorularınızla ilgili olarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorular Sorular

İşçi hakları arasında adil ücret, çalışma saatleri, güvenli çalışma koşulları, sosyal haklar bulunur. İşveren hakları ise işçilere belirli kurallara uymalarını sağlamak ve işin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla gelir.

İzin hakları, genellikle yıllık izin, hastalık izni, hamilelik izni, askerlik izni gibi çalışanların dinlenmeleri veya özel durumlar için izin almalarını sağlayan hakları içerir.

İş kazası, çalışanın işi sırasında meydana gelen ve zarara yol açan olayları ifade eder. İşverenler, iş kazalarını önlemek ve değerlendirmekle yükümlüdür. Değerlendirme genellikle iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından yapılır.

Mobbing, bir çalışana sürekli olarak kötü davranma, taciz etme veya dışlama gibi negatif davranışları içeren istenmeyen davranışları ifade eder.

İş sözleşmesinin sonlandırılması, tarafların karşılıklı anlaşması, işçi veya işveren tarafından fesih, belirli süreli sözleşmelerin süresinin dolması gibi yöntemlerle gerçekleşebilir.

İşe iade davası, işten çıkarılan bir çalışanın, işe geri dönme talebiyle açtığı hukuki bir davadır. İşverenin haksız fesih veya iş hukuku ihlali durumunda söz konusu olabilir.

İşverenin sorumlulukları arasında adil ücret ödemesi, güvenli çalışma koşulları sağlama, iş sözleşmesine uygun davranma, çalışma saatleri düzenleme, izin haklarını koruma ve iş sağlığı güvenliği önlemlerini alma gibi yükümlülükler bulunur.