Adana İdare Hukuku Avukatı

Köroğlu & Kemaneci Hukuk ve Danışmanlık, Adana idare hukuku avukatı olarak, günlük hayatta genel olarak devletin ya da kamu gücünün kişilerle olan ilişkilerinde hukuka uygun olmayan, hak ihlali yapan işlemlerine ilişkin olarak avukatlık hizmeti sunmaktadır.

Adana İdare Hukuku Avukatı

Yayınlama:

İçindekiler

İdare Hukuku ve İdari Dava Nedir?

İdare hukukundaki idare kavramı, kamu gücünü yani devlet kurumlarını ifade etmek için kullanılır. Devlet kurumları tarafından tesis edilen işlemlere karşı açılan davalara da idari dava denir. İdarenin işleyişini belirlemek ve temel amacı kamu yararı olan bu hukuk temelini anayasadan almaktadır.

İdari Dava Türleri

İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI, Madde 125

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. Maddesi'ne göre:

  • İptal davaları,
  • Tam yargı davaları
  • İdari sözleşmelerden kaynaklanan davalar

Olmak üzere idari dava türleri üçe ayrılmıştır.

İptal Davaları

İdari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davalardır. Belediyenin almış olduğu bir kararın iptali, kamu görevine iade talepli başvurunun reddine ilişkin idari işlemin iptal edilmesi iptal davalarına örneklerdir.

Tam Yargı Davası

İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından maddi ve manevi zararın tazmini amacıyla açılan idari dava türüdür. Özel hukuktaki tazminat davasına benzetilebilir. Devlet Kurumlarının işlemi ya da ihlali sonucunda oluşan zararın tazmini amacıyla açılan idari davalar örnek gösterilebilir.

İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açıp, kararın kesinleşmesiyle de süresi içinde tam yargı davası açabilir. (İYUK M.12)

İdari Sözleşmelerden Kaynaklanan Davalar

Kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalardır.

İdari sözleşmelere karşı hak ihlali gerekçesiyle tazminat talebinde bulunarak idari yargıda tam yargı davası açılabildiği gibi idari sözleşmelere karşı iptal davası açılması da mümkündür.

Adana Bölge İdare Mahkemesi binasının dışarıdan görünümü

İdari Yargıda Görülen Davalar Nelerdir?

İdari yargıda görülen davalar temelde iptal davası, tam yargı davasıdır. Buna ek olarak ivedi şekilde durdurulması gereken idari işlemler için yürütmenin durdurulması denilen bir mekanizma da vardır. Burada söz konusu davalara örnek verecek olursak:

  • Kamulaştırma davaları
  • Meslekten çıkarma cezası
  • Tayin davaları
  • İdarenin sorumluluğu nedeniyle tam yargı (tazminat) davaları
  • Disiplin davaları
  • Memur emekliliği ile ilgili davalar
  • Terör mevzuatından doğan tazminat idari davalar
  • Kamu İhale Kanunu ve Devlet İhale Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması davaları
  • Malpraktis davaları
  • İmar plan düzenlemelerinin iptaline ilişkin davalar
  • İmar yıkım ve imar para cezası işlemlerinin iptaline ilişkin davalar
  • Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklar (Baro, Ticaret Odası, SMMO, YMMO)
  • İdari sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar.

İdari davalara verilecek temel örnekler bu şekildedir. Söz konusu davalar teknik bilgi gerektirdiğinden idare avukatından hukuki yardım alınarak yola çıkılması daha sağlıklı olur.

İdari Dava Açma Süresi

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7. Maddesi'ne göre:

Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış vergi mahkemelerinde otuz gündür.

İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilirler. Otuz gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer otuz günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde ilgili mahkemeye dava açabilir. Eğer ki İdari Makamlarca cevap verme süresi olan 30 günden daha sonra cevap verirse dava açma süresi yeniden başlar.

İdari davalarda tarafın birinin idare yani kamu gücü olması ve İdare Hukukunun tedvin edilmemiş yani dağınık bir hukuk olması; tüm hukuk alanlarını ilgilendirmesi sebebiyle açılacak davaların avukat ile takip edilmesi hak kaybına uğranılmaması açısından önem arz etmektedir. Köroğlu & Kemaneci Hukuk ve Danışmanlık Bürosu bünyesinde, Adana İdari dava avukatı, Av. Osman Ali Kemaneci, Av. Arb. Ahmet Köroğlu olarak avukatlık hizmeti vermekten onur duyarız.

Sıkça Sorular Sorular

İdari işlem, idarenin yetkisi çerçevesinde hukuki sonuç doğuran eylemleridir. İdari işlemler genellikle kamu hukukuna tabidir ve idarenin genel veya özel hukuki düzenleme yapma yetkisi çerçevesinde gerçekleşir.

İdare mahkemeleri, idare hukukundan doğan davalara karar verir. Bu davalara genellikle idari işlemlere itiraz, tazminat davaları, vergi davaları gibi konular dahildir.

İdari yargı, idare hukukundan doğan uyuşmazlıkları çözen yargı organlarını ifade eder. İdari mahkemeler, idari yargının temel unsurlarından biridir.

İdareye karşı dava, genellikle idari mahkemelere başvuru ile açılır. İdare mahkemeleri, idare hukukundan kaynaklanan davalara bakarlar.

İdari para cezalarına karşı itiraz genellikle ilgili idari mahkemeye başvurularak yapılır. Mahkemeye başvuru süreci, idarenin işlemine karşı hukuki savunma yapma imkanı sağlar.

Re'sen işlem tesis etme ilkesi, idarenin kendi inisiyatifiyle, başvuru olmaksızın gerekli gördüğü hallerde işlem yapma yetkisini ifade eder. Bu ilke, idarenin etkin ve hızlı bir şekilde görevlerini yerine getirmesini sağlar.